Pčelinji vosak

Luči se iz 8 različitih žlezda koje se nalaze na unutrašnjoj strani trbuha (radilica). Prilikom izlučivanja je tečan ali se brzo stvrdnjava u glatku (manje- više) prozračnu masu. Kada pčela ukloni voštane pločice sa trbuha, prihvata ih druga radilica, a vosak dobro sažvaće i ugrađuje u ćelije saća.

Dobija se iz voštine: staro saće, medni poklopci, voštani zaperci, mlado saće,… topljenjem u vodi, pari ili sunčevom energijom. Zatim se prečišćava od mehaničkih nečistoća te nastaje žuti vosak koji se može beliti ( velika primena belog je u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji).

Iz voska je izolovano preko 100 supstanci. Pripada grupi cerida- estri viših masnih kiselina i viših alkohola. Estri čine 71% sastava, 13,5- 14,5% su ugljovodonici, 10,5- 13,5 % vlaga, 1- 1,25% slobodne masne kiseline, nečistoće 1- 2%, 0,6% slobodni alkoholi i 0,3% laktoni.

Pčelinji vosak koristi se za proizvodnju sveća, u vojnoj industriji (zaštitna oprema i materijal), kozmetička (kreme za lice, ruževi), prehrambena (žvake i kandirano voće) i farmaceutska industrija. Ulazi u sastav pasta za čišćenje automobila, imalina, pasta za pod i nameštaj

U svim proizvodima vosak služi za formiranje zaštitnog filma i ravnomernog sjaja.

Pčelinjem vosku ne smeju se dodavati aditivi (npr. parafin i dr.). Kod pretapanja pčelinjeg voska moraju se koristiti sudovi koji ne ugrožavaju kvalitet i higijensku ispravnost voska.

Skip to content