Pčelarstvo
U pčelinje proizvode spadaju med, matična mleč, polen, vosak, propolis, perga i apitoksin.
Med
Med je primarni pčelinji proizvod. Sastoji se od prostih šećera i disaharida (najviše do 8 %), od 15 maksimalno do 20% vode, vitamina, minerala, organskih kiselina i enzima (diastaza i invertaza).
Propolis
Propolis je krhka smola prijatnog mirisa i tamno smeđe boje. Pčela je sakuplja iz pupoljaka raznih biljaka, koristeći i smolu četinarskog drveća. Sama reč propolis dolazi od grče reči pro (pre) i polis (grad)
Matična mleč
Matična mleč je prirodna kompleksna materija, koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlezdama. Ovom specijalnom hranom, koju u nekim zemljama nazivaju i „kraljevskim želeom“ pčele radilice ishranjuju larvu buduće matice.
Pčelarstvo
Ljudi med koriste hiljadama godina i pre nego što su počeli uzgajanje pčela. U egipatskim piramidama, pronađen je nutritivno ispravan med.
Poreklo meda može biti biljnog i animalnog porekla.
Biljni medovi dele se na poliflorne (višecvetne), monoflorne (jednocvetne, sortne) i od medne rose.
Med animalnog porekla nastaje preradom (od strane pčela) slatke izlučevine – medljike lisnih vaši, koje napadaju razno belogorično i crnogorično bilje.
Apiterapija
Apiterapija je aplikacija meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i kurativi bolesti i tegoba. Apiterapijske metode i tehnike, poznate su, u pisanoj istoriji ljudskog roda, i 4000 godina pre Hrista!
Apiterapija je poznata u drevnoj Kini već dvadeset vekova, a znatno manje u Evropi i SAD-u. U mnogim zemljama apiterapija se koristi već vekovima, kao jedan od oblika lečenja.