Apitoksin

Bezbojna supstanca, mirisa na med (oštrijeg), gorkog ukusa i kisele reakcije. Sastoji se od apamina (polipeptid- 18 ak, slično dejstvu melitina), melitina (polipeptid- 26 amino kiselina, širi krvne sudove), 10 različitih grupa fosfolipaza (fosfolipaza A hidrolizuje lecitin do lizolecitina izazivajući antikoagulacijski efekat) i 10 hijaluronidaza. Deluju kao blokatori nervnog sistema i stimulišu srce i kortikoadrenalne žlezde.

Stimulator je produkcije kortizola (reuma) pa se može koristiti za lečenje zglobova.

U pčelinjem otrovu ima 15 histamina usled čega dolazi do alergijskih reakcija pri ubodu pčele. 2/3 pč. otrova čine isparljiva jedinjenja od kojih je jedna izoamilacetat (mirisna komponenta iz banana) čiji miris razdražuje pčele pa u većini nakon ujeda jedne dolazi do simultanog uboda

Načini unošenja otrova: ubod, injekcija stabilizovanog otrova, nanošenje masti i akupunktura.Ustanovljeno je da je ubod najefikasniji jer ne dolazi do gubitka lako isparljivih jedinjenja.

Pčelinji otrov se pakuje u hermetički zatvorene tamne staklene bočice i čuva na tamnom i hladnom mestu, aoptimalno u zamrzivaču.

Pčelinji otrov stavlja se na tržište sušen u obliku belog kristalnog praha sa rokom trajanja od jedne godine od datuma oduzimanja iz pčelinjeg društva.

Skip to content