Perga

Perga je čak 9 puta hranljivija od običnog polena, a nastaje fermentacijom polenovog praha smeštenog u ćelije saća kojem pčele dodaju enzime, fermente i kvasce. Pčele pune saće tako što u njega stavljaju dve trećine perge, pa ga onda prelivaju medom.

Perga sadrži ugljene hidrate, enzime, aminokiseline, proteine, vitamine B, C, D, E, K, kao i magnezijum, kalfijum, jod, mangan, cink, sele…  U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, supstance koja jača zidove krvnih sudova. Zbog toga je perga izvanredan lek protiv anemije i kardiovaskularnih bolesti, a koristi se i za učvršćivanje kostiju, kao i u lečenju alkoholozma i nervnih oboljenja.

Pčelari nerado vade pergu iz košnica, jer je ima malo, a najvrednije životinje na planeti koriste je za ishranu legla radilica; kad perge ne bi bilo, košnica bi propala. Ali, kada fermentisan polen posle 21 dana u saću sazri, spreman je za ljudsku upotrebu. Pergu bi trebalo izvaditi iz košnice posebnim vadilicama i odložiti je u bočice koje bi trebalo čuvati na hladnom i zaštićene od sunčeve svetlosti.

Perga je izvanredna za jačanje imuniteta; povećava otpornost na infekcije,  obnavlja crevnu floru, poboljšava rad prostate i potenciju, održava vlažnost kože, povoljno deluje na očuvanje vida, snižava holesterol, povoljno deluje na vrednosti krvnog pritiska (i kod hipertenzije i kod hipotenzije)…

Skip to content