Propolis

Sakupljaju ga pčele radilice u tople dane kada je temperatura viša od 20 stepeni. Osnovni izvor su supstance sakupljene sa pupoljaka topola i jablana. Mogu i da ga spravljaju od etarskih ulja i balzama koja sadrže opne polenovih zrnaca kojima se pčele hrane. Osnovnoj smolastoj materiji dodaju pljuvačni sekret i vosak.

Od izuzetne je važnosti za opstanak pčelinjeg društva jer osigurava čistoću i higijenu mesta gde su nastanjene. Ima bakteriostatično, baktericidno, antibiotsko i antiproteolitičko dejstvo.

Zelenkasto- žute do crveno- mrke (do crne) je boje, prijatnog mirisa. Na toplom je mek i lepljiv a na hladnom tvrd i krt. Sadrži smolaste materije (55- 60%), etarska ulja (8- 10%), vosak (30%), može sadržati u zavisnosti od načina skupljanja neke mehaničke primese, polenova zrna, ostatak pčelinjih tela i dr.

Najvažnija jedinjenja koja ulaze u sastav su: flavoni (galangin i ramnocitrin), aromatične materije (ferulična- ubrzava zarastanje rana i kafeična kiselina i izovanilin/aldehid), balzami, mineralne materije, organske kiseline, itd. Identifikovano je više od 80 različitih supstanci.

Terapeutski efekti odnose se na: širenje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, antikoagulišuća svojstva, antivirusna i antibakterijska, lečenje raznih bolesti kože, infekcija mokraćnih kanala, bubrega, bolesti prostate, zuba.

Propolis se ne sme sakupljati sa površina koje su prethodno tretirane sredstvima koja mogu ugroziti zdravstvenu bezbednost proizvoda.

Sirovi propolis čuva se zamrznut u zatvorenoj ambalaži.

Alkoholni rastvor propolisa čuva se u tamnim bočicama na hladnom i tamnom mestu, a optimalna temperatura čuvanja iznosi od 10*C do 15*C.

Skip to content